ДЕПРЕСИВНИ СЪСТОЯНИЯ

depresiaДепресивните състояния са едни от най-често срещаните поводи да се потърси консултация с психолог и/или психотерапевт след тревожните разстройства.

За депресивно състояние или т.нар. депресия говорим, когато имаме трайно понижение на настроението, загуба на интерес или удоволствие, понижена самооценка и различни соматични оплаквания.

На първо място е необходимо да разграничим  депресията от скръбта и тъгата, които са нормална реакция в случай на загуба. Депресията се различава и от краткотрайните тъжни настроения, които обикновено са с конкретен повод, макар и често несъзнаван, като такъв.

Характерно е трайно подтиснатото настроение, емоционалната болка, равнодушието, липсата на желание, както и липсата на сила за извършване на обичайните дейности. Дори обичайни действия изискват неимоверни усилия. Загубва се способността да изпитваш удоволствие от живота, появява се апатия, всичко е безразлично и няма смисъл.

Човек в депресивно състояние сякаш се оттегля навътре от външния свят, може да говори по-рядко и кратко, сякаш самото изговаряне е безкрайно усилие. Възможни са и проблеми с паметта, концентрацията и вниманието.

По отношение на съня са възможни състояния в двете крайности – както безсъние, нарушено качество на съня, ранно събуждане и накъсан сън, така и дълъг сън и трудно събуждане. Същото може да се каже и по отношение на храненето – в някой ситуации храненето е рядко, изключително малко, като количество и изисква усилие или в другата крайност, като запълване на емоционалната пустота с огромни количества храна.

Гамата от телесни оплаквания е разнообразна – чувство за тежест в гърдите, главоболие, болки в гърба, запек, диария, безсъние, сексуални нарушения, тахикардия, аритмия. В повечето случаи, водени от тези симптоми, клиентите търсят психологическа помощ, насочени от лекар, че усещанията им са на „нервна почва“.

Дали един човек ще развие депресивен епизод или не зависи от неговите личностови особености – темперамент, възпитание, начин на възприемане на стресогенните фактори и отношение към живота, и способност да приема фрустрацията.

В повечето случаи на депресивни състояния рязко се намалява качеството на живот, защото нормалното функциониране е възпрепятствано. В такива моменти е препоръчителна консултацията със специалист, за да се намери причината, която за всеки човек е различна, смисълът на депресията и начините за справяне.

Защото да търсим смисъла е част от нас.

Цветелина Ненова – психолог и психотерапевт