ИНДИВИДУАЛНИ КОНСУЛТАЦИИ И ПСИХОТЕРАПИЯ

indidualna_terapiaВсеки от нас има моменти в живота, в които се сблъсква с трудности, преживява загуби, не успява да се справи сам, чувства се депресиран, не издържа на напрежението, не знае какво да прави, чувства се в безизходица, има проблеми във взаимоотношенията, защото ние всички сме хора.

Обикновено човек опитва да се справи сам, търси помощ от приятел, опитва отново, но без успех.

Стратегиите, уменията и начините за справяне, които до скоро са му  помагали, вече не действат и той взема решение да се обърне към специалист – психолог или психотерапевт.

Какво обаче се случва, когато решим да потърсим специалист?

Разумът ни казва „потърси помощ“, но емоциите ни говорят друго: „ не може да не мога да си помогна сам, не може да не мога да се справя, не може да не знам как става…“

Ние започваме да се борим с мислите  и чувства в нас – „какво ще си помислят хората, ако разберат; аз да не съм луд, за да ходя на психолог; как да говоря пред непознат за най-големите ми страхове и притеснения; дали ще успее да ми помогне…“

Всъщност търсенето на помощ не е проява на слабост, а на сила, проява на себе-защитна реакция която ще ни помогне да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени.

В един момент вземате решение и се свързвате със специалист – психолог и/или психотерапевт. Уговаряте час за сесия в удобно и за двамата време.

Какво е важно да знаем:

Право да провежда психотерапия има само психолог -магистър, завършил следдипломна квалификация, поне 4 години в избрано психотерапевтично направление, което е oдобрено от Българската асоциация по Психотерапия.

Какво се случва в кабинета на психотерапевта?

Отношенията между клиента и терапевта се осъществяват при пълна конфиденциалност, в една защитена среда, която би ни позволила да бъдем напълно себе си, да споделим проблемите си и заедно да потърсим разрешение.

От голямо значение за успеха на терапията е да бъдете максимално открити и да споделяте вашите чувства, емоции и това което ви безпокои.

 

Цветелина Ненова – психолог и психотерапевт