КАКВО НИ ПРЕЧИ И ПОМАГА ДА ПОСТИГАМЕ ОНОВА, КОЕТО ИСКАМЕ?

kakvo_ni_prechi_i_pomagaНапоследък често си мисля колко е важно да познаваме себе си, да си даваме сметка за нашите силни и слаби страни, какво ни помага и какво ни пречи да постигаме целите си.

А, знаем ли какво искаме? Дали това са нашите желания и цели или следваме и сбъдваме нечии други – на нашите родители, на нашите партньори, на разни авторитети . Защо е толкова важно да имаме цели, мечти и как те се променят с времето.

Себепознанието е дълъг, вълнуващ, задълбочен и на моменти болезнен процес. Може да започнете сами с книги за личностно развитие и себепознание или да изберете психотерапевт, който да Ви помогне да разберете и опознаете Себе си.

Хубаво е да отговорим пред себе си : Какво искам? Защо го искам? Какво съм готов да направя, за да го постигна? Какво ще е различното, след като го постигна? Ще съм удовлетворен/а ли след това?

Понякога отговорите на тези въпроси променят целта, а понякога си даваме сметка, че не е нашата цел и ако сме вложили много в нея, като време и емоции е болезнено…

Ето едно малко начало, с което може да започнете. Както знаем „ и най-дългият път, започва от една крачка“.

 

Цветето на бъдещето

Направете цвете с пет листенца, може да го направите от цветни листи, а може и просто да го нарисувате. В петте листенца напишете:

– 5 цели в краткосрочен план;
– 5 цели в дългосрочен план;
– 5 неща, които ми помагат да осъществявам целите си;
– 5 неща, които ми пречат да осъществявам целите си;
– 5 неща, които искам да променя в живота си.

В центъра на цветето напишете – какъв е смисъла на живота за вас.

Когато пишете целите, имайте предвид, че те трябва да бъдат конкретни, реалистични, достижими и да имат срок, в който да бъдат осъществени.

След като сте готови, погледнете цветето, прочетете на глас написаното,дайте си време да го осмислите и се запитайте как се чувствате в този момент? Наистина ли това искате?

Цветелина Ненова – психолог и психотерапевт